Er russerne ved at genindtage Bornholm ved Dueodde Strand?

Fyr til fyr

Svaret er nej. Selvom man godt kunne fristes til at tro, at det netop var det, der var ved at ske, da startsalutten til Ultraløbet Fyr til fyr 2016 lød.
Løbsledelsen havde netop afsluttet de formelle informationer om løbet i en let forkølet megafon, da startskuddet lød. Da megafonen vist kun nåede de første par rækker af løberne, var det til stor forskrækkelse for de fleste, at volumen blev skruet så kraftigt op på startskuddet. Om det var det der fik løberne til nærmest at spurte igennem de berygtede klitter ned til vandkanten eller det var trangen efter en dukkert, solskinsvejret eller noget helt fjerde kan jeg ikke svare på. Men af sted kom vi.

IMG_8558

Dette er mit første blogindlæg på runningblogs. Det bliver det første blandt nogle stykker omkring oplevelsen i at løbe ultraløb og hvordan man giver sig selv de bedste forudsætninger for en god præstation og oplevelser ved at spise og drikke rigtigt. Mit formål med at blogge på runningblogs er at give inspiration og given om sportsernæring – og det kommer til at omhandle alle former for løb.
Dette blogindlæg baserer sig primært på mine oplevelser under ultraløbet Fyr til fyr 2016 og jeg vil efterfølgende blogindlæg dykke ned i de ernæringsmæssige strategier.
Jeg er blandt andet redaktør og medforfatter til disse to bøger.

Sportsernæring bogen billedeSportsernæring for løbere
Klokken var 7.00 om morgenen ved startspladsen ved Dueodde Fyr. Vejret var ganske fantastisk. 3-4 graders varme, solskin og nærmest vindstille.
De første ca. 10 km af de i alt 59 stk’s af slagsen gik langs stranden med højre fod i vandkanten. Et perfekt vejr til et hoppebillede. Jeg er efterhånden berygtet for mine hoppebilleder på løbeture.

12980791_10154049961170420_852208478_o

Vi passerede en række hyggelige byer på vejen. Også et par ”vellugtende”, hvis man er vild med lugten af fisk der har ligget et par dage. Men det giver lidt motivation til at komme hurtigere forbi.
Rutens første depot var placeret i Svaneke. Der var ingen is fra ismejeriet, hvis eller nok ville være rimeligt i det vejr. Men der var mange andre lækre ting. I forhold til den beskrivelse af depoter for ultracup var disket på med på hjemmesiden, var det noget af en opgradering. Servicen fra medhjælperne på depoterne var helt i top. Kæmpe tak for det.
Jeg fik desværre ikke taget noget billede af indholdet i depoterne (måske nogle andre kan supplere med sådan et), men kort beskrevet var der frugt af forskellig slags, vingummier, energibarer, sportsdrik, vand, ckokoladebarer, cola og popcorn. De sidste to forbinder jeg nu mere med biograftur end ultraløb. Men lad nu det ligge.
Ruten gik videre igennem helt fantastisk terræn. Klipper, bakker, varierende underlag, havet hvor solen spejlede sig og fuglende krydrede den sprøde lyd af trailskoenes passage gennem landskabet.
Depot nummer to var placeret i Gudhjem. Atter skøn forplejning og service. Jeg brugte åbenbart lidt længere tid i depoterne end gennemsnittede, for de venlige damer i depotet spurgte flittigt til om jeg ikke snart skulle videre og hvad min tidsplan var. Men sådan en havde jeg altså ikke. Blot en plan om en skøn oplevelse.
IMG_8623

Jeg elsker at løbe og jeg får vendt verdenssituationen med mig selv og dem jeg løber sammen med. Det bliver en form for meditativ tilstand.
På denne løbetur fik jeg snakket en del med mig selv – måske mest fordi jeg løb tæmmelig meget for mig selv. Det bedste jeg kunne finde på at snakke med var derfor mit kamera. Og det er der kommet en lille video ud – ”alt muligt man åbenbart kan finde på at snakke med sig selv om når man løber ultraløb”. Kig med hvis du har lyst og her kan cola og popcorn måske passe ind.

I forhold til indtaget af mad og væske UNDER ultraløb, og løb i det hele taget, er der tre særligt vigtige områder. Jeg nævner dem kort her og kommer tilbage til dem i kommende blogindlæg, hvor jeg også vil se nærmere på kostindtag FØR og EFTER løb.

Det er hensigtsmæssigt at fokusere på det vigtigste først.
– Nummer et på listen er væske- og saltbalance. Jeg gennemførte løbet på 5 timer og 48 minutter, og indtog i den tidsperiode 3,5 liter væske. Væsken var vand med salt, svarende til en saltopløsning på 1 gram salt pr. liter vand. Når man kommer op på den mængde vand, er det vigtigt at der er salte i, da man ellers udvander salt fra kroppen. Bare for klarheds skyld, så er salte og elektrolytter det samme.
– Nummer to på listen er kulhydrattilgængelighed. Da man helt sikkert vil bruge kroppens kulhydratdepoter op på sådan en distance, er det vigtigt at supplere med kulhydrat via kostindtaget undervejs. Kulhydrattilgængeligheden er vigtig for at nervesystemet fungerer normalt. Desuden laver musklerne energi dobbelt så hurtigt fra kulhydrat som fra fedt, hvor det giver større overskud med en god kulhydrattilgængelighed. Jeg indtog 175 gram vingummier, en chokoladebare, en halv banan og en halv energibar undervejs.
– Nummer tre på listen er velbehag. Det betyder at du skal føle dig tilpas, ikke være sulten og ikke være for mæt. Så spis og drik efter smagspræferencer, konsistens mv. undervejs.

Tak til mine løbebuddies for en fantatisk tur sammen på Bornholm 9. april 2016. Sikke en oplevelse og det gjorde lidt av at lave et hoppe billede efter 59 km 🙂 Men jeg nåede det berygtede øl-tidsgrænse og kom i mål til en øko Svaneke ale

IMG_8664IMG_8659