Hvordan anmelder man et par sko?

Som journalist er man opdraget med, at det man skriver eller producerer til tv/radio, det skal være objektivt, så læseren/seeren/lytteren kan danne sin egen mening og holdning til informationen.

Men det er godt nok svært at være objektiv, når man skal anmelde en sko. For her er det virkelig ens egen oplevelse og fornemmelse for skoen, der trænger igennem. For der er ikke andre end dig selv, der har mulighed for at have følelsen, når du tager skoene ud af kassen, tager dem på, snører dem og løber afsted for første gang. Det kan man kun beskrive, og håbe på at læseren kan fornemme, den oplevelse man har fået af skoene.

Hvordan var de så, de her Nike Air Zoom Pegasus, ja anmeldelsen, den kommer her…

Ud af boksen
Jeg elsker, at åbne en kasse med et par nye sko. Man kan føle det rene pap mellem sine hænder, inden låget ryger af kassen, og man kan mærke og høre det knasende papir, når man flår det til side, for at få fat i de nye sko.

I dette tilfælde, et par Nike Air Zoom Pegasus, og mit første par Nike sko nogen sinde, så det var også noget nyt.

Den første åbenbaring. Foto: AGR

Den første åbenbaring. Foto: AGR

Jeg må komme med en tilståelse. Jeg har inden for det seneste år købt mange sko, rigtigt mange løbesko, som jeg også bruger som dagligdags sko, for at mine fødder har det bedst muligt igennem en lang dag, og når jeg løber en tur. Derfor har jeg haft mange sko i hænderne, følt på dem, hvordan er hælen og undersiden? Hvor meget stødabsorbering er der i skoen, og hvordan er den at have på? Alt sammen observationer, som alle har, når de tager et par nye løbesko i brug for første gang.

Derfor var mine forventninger til denne Nike model heller ikke alt for store, men jeg må også tilføje, at efter at have brugt dem i nogle uger, til løb, gang, cykling, køre bil og bare nyde dem, så er det ikke de værste sko, som jeg nogensinde har prøvet, men mere om det senere.

De første indtryk
Ud af kassen kom de og jeg fik dem på fødderne med det samme. Det næste var at skulle snøre dem. 

Jeg har før oplevet, at snørebånd ofte kan gå op, og at sko producenterne ikke altid har haft lige gode erfaringer med, at skabe et snørebånd, der ikke går op. Mine tidligere løbesko fra New Balance (model 1060  /1062/1064) havde et fantastisk snøresystem, men da denne model fra Nike lignede et almindeligt snøresystem, så var jeg lidt bange for, om snørerne ville holde, når jeg løb en tur eller bare brugte skoene til at gå i.

Jeg havde heldigvis ikke noget at have min frygt i. Snørebåndene holdt som de skulle, og rykkede sig ikke en tøddel, alle de gange jeg brugte dem i anmelderperioden.

Første gangs prøvningen, og Nike Air Pegasus Zoom sad bare som de skulle. Foto: AGR.

Første gangs prøvningen, og Nike Air Pegasus Zoom sad bare som de skulle. Foto: AGR.

Ud i skoven første gang
Så var det op af sofaen og gå rundt i stuen. For jeg ville danne mig et indtryk af, hvordan skoen var at have på, inden jeg drog ud på den første løbetur. Pasformen var perfekt, de sad virkeligt godt på mine fødder, og lige meget hvor meget eller hvor lidt jeg strammede snørebåndet, så fulgte skoene med.

Jeg havde fjorten dage inden fået en skade i min venstre hæl, og havde derfor ikke fået løbet eller gået de ture, jeg gerne ville, for at holde formen ved lige, men smerten i hælen var minimal efter jeg fik skoen på.

Jeg ved godt, at en skade ikke går væk, fordi man bruger nogle bestemte sko, og at man reelt bør holde foden i ro, indtil skaden er væk. Men nu er jeg ikke kendt for, at gøre alt det der står i bogen, og jeg trippede for, at komme afsted i skoen. For at mærke dem på asfalten og i den bløde skovbund, og jeg må sige, at jeg ikke blev skuffet.

Jeg var lidt spændt, de første kilometer på asfalten, for den fornemmelse jeg havde haft hjemme i stuen, ville den være de samme ude på vejen, og når skoen blev sat lidt under pres?

Skoen sad perfekt på min fod, og rørte sig ikke ud af stedet og snørebåndet gjorde, hvad det skulle, og holdt skoen tæt omsluttet til min fod. Affjedringen var fin, og skaden i hælen mærkede jeg ikke meget til, så det var en ren fornøjelse at løbe hjemmefra og ud til den nærmeste skov på asfalt.

I skoven var fornemmelsen i fødderne lidt anderledes, men det var fordi at skovbunden jo trods alt er noget blødere at løbe på. Men der var stadig ingen problemer, selv i det lettere ujævne terræn, så gjorde skoene det, som de er skabt til. De holdt min fod på plads, og jeg løb af sted med en herlig fornemmelse for en sko, som jeg ikke havde regnet med. På den første tur (7 km) havde jeg kun positive ting, at sige om skoene, meget positive, og så er den heller ikke hel grim at se på.

Skovbunden var blød, men skoen klarede opgaven til bravour, også når der var sten og ujævnt terræn. Foto: AGR.

Skovbunden var blød, men skoen klarede opgaven til bravour, også når der var sten og ujævnt terræn. Foto: AGR.

Hjemme igen, var jeg meget begejstret. Igen har jeg aldrig ejet en Nike model før, og jeg vidste ikke helt, hvad det var for en type sko, men efter den første løbetur var jeg imponeret og glad for fornemmelsen i fødderne.

Andet end løb
De næste par løbeture gik også godt, men jeg ville også prøve skoen i dagligdagen, for formen, udformningen og farverne gør Nike Air Zoom Pegasus til en udmærket sneaker til brug i hverdagen.

Her klarede skoen også opgaven, om det var på cykel, i bil eller gående, når den yngste skulle hentes i børnehaven.

De blev brugt i bilen... Foto: AGR.

De blev brugt i bilen… Foto: AGR.

...og på cyklen. Foto: AGR.

…og på cyklen. Foto: AGR.

Jeg har været glad for at prøve skoene i de seneste 14 dage i juni 2016, og jeg vil helt sikkert blive ved med at bruge dem fremover.

Men det bliver nok mest som sneakers de kommer i brug, for det er godt nok nogle spacey farver og mønstre som kendetegner skoen, og det vil tiltrække nogle og frastøde andre.

Jeg hører til den første gruppe, jeg syntes virkelig at den er en fed sko, både at bruge og se på, og glæder mig til at bruge den fremover, men mest som almindelig dagligdags sko, jeg forlader ikke mine normale løbesko i denne omgang.