Cauliflower-Tortillas-

“Uden mad og drikke…”

Har du også ambitioner med din løbetræning? For at have den rette energi og kunne yde det maksimale, er ernæringen en vigtig brik i enhver løbers træningsplan.

 


 

Løb er i sandhed en helt fantastisk sport – det giver os en mulighed for at udfordre os selv og sætte konkrete mål, som vi kan stræbe efter. Hvad der for mig startede som konditionstræning for at kunne spille håndbold på højt plan, endte med at blive et livsmål og udviklede sig til min nye passion for triatlon.

For at blive en god løber, skal man bruge rigtig mange timer i løbeskoene, hvor man kan udvikle sig og med tiden udvide sine mål, hvad end det gælder et hurtigere pace, en større distance, eller måske noget helt tredje. Det utrolige er dog, hvor lidt tid og energi der bliver brugt på at finde den rette ernæring. Der er selvfølgelig forskel på, om man er motionist der løbe 2-3 km. et par gange i ugen, om man løber halvmaraton, maraton eller er en del af eliten.

Mad er energi og hvis vi ikke fylder kroppen med den rette ernæring, i de rette mængder og på de rigtige tidspunkter, kan det næsten være ligegyldigt, hvor ofte og intenst vi træner. Det kan derfor være en god idé for langt de fleste løbere, som dyrker regelmæssig motion og presser kroppen at lave en ernæringsplan, eller i hvert fald gøre sig nogle tanker omkring, hvilken ´benzin´ kroppen har brug for. Jo mere seriøs man er omkring sin sport, jo vigtigere og mere afgørende er det, at have en god ernæringsplan som er tilpasset ens træningsmængde.

Der er myriader af spørgsmål omkring kost til vores sport på tværs af alle niveauer. Man kan Google sig til rigtig meget og finde ekspertviden i bøger, men som jeg ofte hører, kan det være uoverskueligt for folk at finde rundt i de mange kostvejledninger og være vedvarende med sin ernæringsplan. Jeg er selv ekstremt dårlig til, at holde mig til én bestemt kostplan og jeg spiser for det meste de ting, som jeg lige har lyst til. Når jeg kigger tilbage i tiden, kan jeg dog tydelig se forskel på mit præstationsniveau og den mad jeg har indtaget i perioden op til.

Til triatlonstævner og længere løb snakker man ofte om den berømte og frygtede ”mur”, de fleste har formentlig hørt om den eller mødt den selv. Muren er det tidspunkt hvor kroppen går i strejke, men hjernen vil fortsætte. De fleste møder muren, når kroppens energiniveau/brændstof er udtømt og der ikke er mere at tære af. Det er derfor vigtigt, at man til et længere løb fylder kroppen op både før og under, så man undgår at gå kold. Menneskers kroppe kan opbevare ca. 2000 kalorier i form af kulhydrater, det svarer til ca. 30-35 km. løb og det er altså hér, at de fleste oplever at gå kold. Så hvis du eksempelvis skal løbe et marathon, kan det være godt at have overstående i bagtankerne og sørge for, at have energi med til hele løbet.

Også efter et længere træningspas eller en konkurrence er det vigtigt med den rette ernæring. Her skal man tænke på  det ”anabolske vindue” – den tid hvor kroppen er mest modtagelig for kulhydrater og protein. Kulhydrater og protein er gode, da de fylder kroppens energidepoter op og hjælper med at genopbygge kroppens nedbrudte muskler. Når depoterne skal fyldes op efter et hårdt løb, er det vigtigt at man indtager produkter med et lavt fedtindhold, da fedt har en dårlig indflydelse på fordøjelsen. Efter træning er det vigtigt med en hurtig fordøjelse, som fører til en hurtig optagelse af næringsstoffer og dermed fører til en hurtig restitution.

 

For at finde meget mere inspiration og vejledning til din kost, vil jeg igen henvise til internettet eller de mange fagbøger der findes på området. Personligt er min favorit ”Spis – triatlons fjerde disciplin” af Tom Holland og Amy Goodson. Bogen er en guide til ernæring for triatleter, men som løber kan man også få stor gavn af at læse den 🙂

 

mig..2